Bu yazımızda İstanbul'un ikinci tepesinde yer alan Osmanlı'nın Nuru anlamına gelen Nuruosmaniye Camii'nden bahsdeceğim. 1749'da başlayan caminin inşası Sultan I.Mahmut zamanında başlanmış, I.Mahmut vefat edince kardeşi III.Osman döneminde tamamlanmıştır. Yapımı 6 yıl sürmüştür. Caminin yapıldığı alanda daha önce Hoca Şeyhülislam Sadettin Efendinin hanımı Fatma Hatun Mescidi bulunmaktadır.
Mimarlar : Mimar Mustafa Ağa ve yardımcısı Rum asıllı Simon Kalfa'dır. Kompleksin planında cami, kütüphane, türbe, imaret, medrese, sebil, hünkar mahfili ve çeşme bulunur. İmarethane eskinden Osmanlı'da ihtiyaç sahipleri için yemek ve sağlık hizmetleri sağlayan yerlerdi. Günümüzde ise bu imarethane Kur'an kursu olarak kullanılmaktadır. Keza dükkanlar günümüzde hala işlevini sürdürmektedir.
Osmanlı tarihinde ilk defa sıra dışı bir mimari kullanılıp ilk barok tarzlı camidir. Batılı tarzda inşa edilmiş barok üsluba sahip en büyük cami olma özelliğindedir. Anlamını adını III.Osman'dan aldığını ya da Osmanlı'nın nuru anlamına geldiğini söyleyenler olduğu gibi cami içindeki ışıktan ve nurdan bu ismi aldığını söyleyenler de vardır.
Cami Osmanlı Camii'lerinde kullanılan en büyük kubbelerden birine sahiptir. Mihrap ve minberi barok üsluba uygundur. U şeklinde bir avlusu vardır ve avluda şadırvan mevcut değildir. Cami 174 pencere tarafından aydınlatılmaktadır ki camiye oldukça ferah ve aydınlık bir hava yaratırlar.
Camii kubbesinde caminin adına yaraşır bir şekilde Nur suresinin 35. ayeti "Allah göklerin ve yerin nurudur." yazar.Yine kesintisiz sığdırılması bakımından ilk ve tek olan 29 ayetten oluşan Fetih Suresi kuşak yazısında yer almaktadır.Mükemmel bir işlik örneği olan hat Hattat Mumcuzade Mehmet Efendi tarafından yazılmıştır.Cami cümle kapısı üzerine Nisa suresinin 103. ayeti yazar : " Namaz şüphesiz, inananlara belirli vakitlerde farz kılınmıştır. "
Yakın zamanda yapılan restorasyon çalışmalarında cami altında 8,5 metre derinlikte 2042 metrekare alana yayılmış mahzen bulundu. Alanda 12'si oda olan toplam 19 bölme ve halen kullanılabilir durumda bir kuyuya ulaşılmıştır. 255 yıldır ayakta duran caminin altında depreme karşı radye temel kullanıldığı anlaşıldı bu mahzenin bulunması için 420 kamyon balçık çıkarıldı ve bu mühendislik harikası alan ortaya çıktı.
Nuruosmaniye camine gitmek için Bağcılar -Kabataş tramvayını kullanarak "Çemberlitaş" durağında inip 5-10 dk'lık yürüme ile kolayca camiye ulaşabilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkür ederim,
Sağlıkla, huzurla kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder