Bulut Computing nedir?
Bulut gerçek zamanlı, internet tabanlı teknoloji servis ve kullandığın kadar öde mantığı olan self-service bir kavramdır.Bulut bilişimin tarihi gelişimi:
Main Frame(Localde server)->Sanallaştırma->Kamusal Bulut->Kurumsal Bulut şeklinde ilerlemiştir.
Gelenksek iş uygulamalarında bir yazılım ve bu yazılım için gerekli olan veri merkezi,bant genişliği,ağ,server,veri depolama kaynağı,kesintisiz enerji,soğutma gibi ihtiyaçlar söz konusudur ve bunlar şirket bünyesinde karşılanır,IT profesyonellerine para ödeme gerektirir. İşte tüm bu ihtiyaçlar şirket bünyesinde değil bir veri merkezinde sağlanır,bulut üzerinde herhangi bir yazılım kullanılmak istenildiğinde sisteme login olmak ve parametreleri şirkete göre ayarlamak yeterli olmaktadır,yani hızlı,az masraflı ve pratiktir.Windows Azure de bir bulut bilişim platformudur.Dünyada bazı belirli bölgelerde very merkezleri vardır bu merkezleri kullanarak ve aşagıda gösterilen alt yapı hizmetleri ile bu hizmetlerle uğraşmadan zahmetsizce uygulamalarınızı bulutta çalıştırabilrisiniz.
Sunulan bu servis seçeneklerinden herhangi birini işletme seçebilir peki bu servisler ne anlama gelmektedir:
Infrastructure as a Service:Beyaz ile gösterilen kısımlar azure tarafından sağlanırken sarı kısımları müşterinin kendisi sağlar,hosting vb işlemler için tercih edilebilir.
Platform as a Service:Azure,Google Engine vb mantıkla çalışan işler için uygun bir servistir.Bu tercihte hiç bir alt yapı yatırımı yoktur datalar ve application bulut üzerine konulur çalışma sağlanır,ihtiyaca gore şekillenir.
Software as a Service:Bu tercih ise Hotmail,Msn,Windows Update,Bing,Google vb şekllinde çalışan işler içindir,tüm alt yapı ve data uygulama cloud tarafından karşılanır,müşteriler sadece yazılımı kullanır.
Microsoft Azurenin dünyadaki data centerleri aşagıdaki gibidir:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder