Milli Saraylar Resim Müzesi, Dolmabahçe Sarayı'nın Veliahd Dairesinin 7 yıl süren restorasyon çalışmaları sonucu bir resim müzesine dönüştürülmüş harika bir müzedir. Beşiktaş'ta yer alır ve Beşiktaş Meydandan yürüme mesafesinde ulaşabileceğiniz bir yerdedir. İki katlı olan müze toplam 11 bölümden oluşur.
Alt kattan başlayacak olursak,
Yaver Ressamlar:
Batılı anlamda Osmanlı döneminin ilk ressamları asker ressamlardır. II.Mahmud döneminde askeri okullara konulan resim dersi ile birlikte öğrenciler aldıkları eğitimle Osmanlı Sarayında yaver ressam olarak görev almışlardır. Osman Nuri Paşa, Şeker Ahmet Paşa gibi asker ressamların eserleri yer almaktadır.
Türk Ressamları (1870-1890)
Bu bölümde Türk resminin ikinci ve üçüncü kuşağını oluşturan ressamların resimleri yer almaktadır. Osman Hamdi Bey bu dönemde Paris'te eğitim alan sivil ressamlarımzdandır. Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi adlı eseri ise Pera Müzesinde bulunmaktadır.
Portreler ve Tarihî Konulu Kompozisyonlar / Osmanlı Sarayında Manzara
Bu bölümde bulunan Fatih Sultan Mehmed'in Portresi ve İstanbul'un Fethi tabloları katın en önemli eserlerindendir.
Türk Ressamları (1890-1930)
Batılı anlamda Türk resminin üçüncü ve dördüncü kuşağı ressamlarının eserleri yer almaktadır. aslında bu bölümde kendi için 1890-1900 ve 1900-1930 olarak ikiye ayrılır. Üçüncü kuşak Halil Paşa, Hamet Şekur(Kaymakam), Hüseyin Zekai Paşa, Hoca Ali Rıza Bey, Hasan Rıza(Şehit), İsmail Hakkı(Bahriyeli), Abdulmecid Efendi, Ömer Adil Bey ve diğer bazı ressamlar tarafından temsil edilir. Dördüncü kuşakta ise Şevket Dağ, İbrahim Çallı, Hikmet Onat gibi ressamların eserleri yer alır.
Üst katta ise:
Sultan Abdülmecid / Sultan Abdülaziz Salonu
Dolmabahçe Sarayı’nı yaptıran padişah olarak Sultan Abdülmecid ve Veliahd Dairesi’nin tahsis edildiği kardeşi Abdülaziz’in portrelerinin yer aldığı salondur.
Osmanlı’da Batılılaşma
18.yy'ın başlarından beri batılılaşan Osmanlı izlerini eserlerde askeri ve sosyal alanlarda görmek mümkündür.
Halife Abdülmecid Efendi / İstanbul Görünümleri
Osmanlı İmparatorluğu’nun son veliahdı ve son halifesi olan Halife Abdülmecit Efendi'nin kütüphanesidir. Halife olduktan sonra kütüphanesini Dolmabahçe Sarayı'na taşımıştır. Yerli ve yabancı ressamlara ait İstanbul manzaraları bulunmaktadır.
Goupil Galerisi’nden Saraya Satın Alınan Tablolar
Sultan Abdülaziz Dönemi’nde Paris’teki Goupil Sanat Galerisi’nden alınan tablolardan oluşur.
İvan Konstantinoviç Ayvazovski Salonu
Yapının en ihtişamlı kısmı olan Merasim Salonu ünlü Rus Ressam Ayvazovski’ye ayrılmıştır.
Saray Ressamları
Saray ressamı olarak çalışan isimlerin tablolarından oluşur: Polonyalı Ressam Stanislaw Chlebowski,İtalyan Ressam Luigi Acquarone, İtalyan Ressam Fausto Zonaro.
Oryantalist Ressamlar; Doğu’nun Cazibesi
Doğuya özgü kültürel özelliklerin ön planda olduğu eserler bulunur.
Milli Saraylar Resim Müzesine Müzekart + ile indirmli olarak 10TL'ye girdim. Normal ücret 20TL. Müze pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günler 9:00 ile 16:00 arasında hizmet vermektedir. Güncel ziyaret saatleri ve ücret bilgilerini bu sayfadan bulabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder