Önceki yazım Ayasofya hakkındaki ilk yazımdı, genel bilgiler ve alt galeri'den bahsetmiştik şimdi ise üst galeriyi sizlere anlatacağım. Terleyen Sütunun hemen çıkışında "Üst galeriye çıkış" yazısını gördüğünüzde bir kaç kat rampa çıkarak üst galeriye ulaşabilirsiniz.Üst kattan alt kata iniş rampası ise ayrıdır.
Deisis Kompozisyonu(Kıyamet Günü)
Kıyamet gününde insanlığın affedilmesi için Hz. Meryem ve Hz. Yahya'nın Hz.İsa 'ya yakarmaları tasvir edilmiştir. Tasvirde, sağda İoannes Prodromos (Vaftizci Yahya) ile solda Hz. Meryem, ortada ise Pantakrator (İsa) bulunmaktadır. Bir çok kısımı günümüze ulaşmasa da Ayasofya'daki en büyük ve benim en sevdiğim mozaiklerden.
Büyük Hat Levhaları
Sultan Abdulmecid döneminde dönemin en ünlü hattatı Kadıasker Mustafa İzzet Efendi tarafından yapımıştır. Levhalar 7,5 metre çapında olup kenevirden yapılmış yeşil zemin üzerine , altın yaldız ile yazılmıştır. Lehvaların ahşap askıları hafif ve dayanıklı olduğu için ıhlamur ağacından yapılmıştır. 8 adet yuvarlak levhada Allah (c.c), Hz. Muhammed (s.a.v), Dört Halife; Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali ile Hz. Muhammed'in torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin isimlerinin yazılıdır. Bu hat levhaları İslam dünyasının en büyük hat levhalarıdır. Cumhuriyet döneminde Ayasofya'nın müzeye çevrilmesi ile birlikte bu levhalar çıkarılmak istenmiştir fakat başarılı olunamamıştır, çünkü levhalar bunu düşünülerek kapılardan daha geniş yapılmıştır.
Viking Yazıları
Bizans döneminde bir grup Viking İmparatorluğun isteği ile "Varangian" adlı muhafız alayına katılmışlardır, saray adına çetin savaşlara katılarak ün salmışlardır. Bu yazıyıda bir Viking askerinin yazdığı düşünülmektedir. Yazıda "Halvdan buradaydı." yazmaktadır. Aklımda hemen Batman filmindeki "Joker was here." yazısı geliyor :)
Komnenos'lar Mozaiği
Mozaikte İmparator II. Ioannes Komnenos ve Macar asıllı karısı Irene tasvir edilmiştir. Ayasofya onarımı için yaptıkları bağışları ayakta Hz.Meryem ve kucağında Hz.İsa'ya sunmaktadırlar.İmparatorun baş kısmını çevreleyen yazıda "Romalıların Hükümdarı Porphyrogennetos Komnenos" yazılı olup
İmparatoriçe'nin başının etrafında ise "Dindar Augusta Eirene" yazılıdır. Bu panodan sonra köşede genç yaşta ölen oğulları Aleksios Komnenos mozaiği görülür.
Zoe Mozaiği
Bu sefer Hz.İsa'ya imparator ve imparatoriçenin Ayasofya için yaptıkları bağışlar tasvir edilmektedir. Solda İmparator IX. Konstantinos Monomakhos sağda ise İmparatoriçe Zoe tasvir edilmiştir. İmparatorun başının üzerinde, "Romalıların İnançlı Hükümdarı, Tanrının İsa'sının Kulu Konstantinos Monomakhos" yazılıdır. İmparatoriçe'nin başının üzerinde ise "Çok Dindar Agusta Zoe" yazılıdır. Ortada bulunan kainatın hâkimi (Pantokrator) Hz. İsa'nın başının iki tarafında ise Jesus Khristos adının kısaltılmış harflerini içeren IC ve XC monogramları bulunmaktadır.
Mermer Kapı
Güney Galeri genelde Patrikhane görevlilerinin dinsel toplantıları yaptıkları yer olarak kullanılmıştır, mermer bir kapı ile batı galeriden ayrılmıştır. Mermer kapının bir tarafının cenneti diğer tarafının ise cehennemi temsil ettiği söylenir. Toplantılar sonucu alınan kararlar dış narteksin duvarına asılmıştır.
İmparatoriçe Locası
Yine üst galeride yer alan önemli alanlardan biride İmparatoriçenin dini törenleri izlemek için kullandığı locadır. Ayasofya'nın alt katı ve iç mekana hakim bir bakış açısı olan alandır.
Ayasofya nasıl ulaşabilirsiniz ? Ben genelde Kabataş -Bağcılar Tramvay hattını kullanıyorum.Sultanahmet durağında inip 5 dakika yürüyerek Ayasofya Camii'ne ulaşabilirsiniz.
Giriş ücreti 60TL'dir. Ben Müze Kart + kullanıyorum böylece müze ve ören yerlerine 50TL karşılığında almış olduğum kart ile 1 yıl boyunca ücretsiz girebiliyorum. Üstelik bilet sırası da beklemezsiniz. Bir sonraki yazımda Ayasofya Efsanelerinden bahsedeceğim.
Okuduğunuz için teşekkürler, Hoşça kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder